Sending
User Review
4 (7 votes)
Apartment in world One Tower Mumbai

This 3-BHK apartment in the uber-luxurious World One project is home to a family comprising three generations. Studio Osmosis designed the space to exude the warmth and character of a home by consciously downplaying luxury and the impersonal nature of a hotel suite, just as the family desired.

Given the address, you would expect to find the space decked with imported furniture and expensive chandeliers. It’s devoid of all that; if anything it wears the heart of the city on its walls, shedding the formality and welcoming enough to put your feet up on the couch as homes are meant to be.

About the home:

Who lives here: a family spanning three generations

Location: World Crest, The World Towers, Lower Parel 

Area : 2100 sd.ft. 

Type: a 3 BHK apartment

Designed by: Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally of Studio Osmosis

Image courtesy: Photographix | Sebastian + Ira 

Shilpa says

The client’s brief was to design a space that radiates the warmth and comfort of a home despite being in luxurious Armani-designed World One project. The design concept stemmed from the premise that you leave the ultra-hotel like luxury behind when you enter home.

The design, colour, and material palette is largely influenced by the surrounding architecture of Mumbai like the sealink bridge, colours of the sea and threads from the nuances of urban life.

Functionality and storage come to the fore while luxury is understated.

Curvilinear Living Room

The curvilinear design of the building came with its set of challenges from placement of furniture to creating an uninhibited flow of passage. On the brighter side, the apartment offered breathtaking views of the city, sea and the sea-link from the living room.

The curve that runs along the living room is highlighted in the room’s design using various elements from the ceiling flowing down to the walls. The living room ceiling pattern mimics the suspension members of the iconic sea-link bridge.  

These lines flow from the ceiling to the walls in a way that subtly pulls ones attention to the window and what lies beyond that.  

The orientation of the furniture in the living room was a bit of a challenge as the layout does not offer a lot of parallel lines to visually align the space.  The odd-shaped seating area is tied together with a custom-designed circular carpet.

The colour palette for the living room is generally warm shades of grays and concrete, rough textures from Asian paints with pops of colour and antique metal highlights. The metal wall art in the living room is custom made for the space to compliment the desired mood of the room.   

The metal artwork on the living room wall was designed and custom made with a local artist in Jodhpur.

Luxurious flat in world one tower Mumbai designed by Studio Osmosis
The custom-designed steel-grey and mustard highlighter sofas in the living room are placed facing the TV. The custom-designed center table is fabricated with color highlights; it comes with tuck in poufs to provide for additional seating around it as needed. The circular carpet with abstract radial patterns that vaguely reflect the pattern on the ceiling is also custom designed.
The dining area sports a custom-designed veneered with metal inlay table that is not a perfect rectangle but tapers slightly towards one side and blends in with the curved wall perfectly. The metal legs of this table are painted in the accent colours of the space.
 The dining area sports a custom-designed veneered with metal inlay table that is not a perfect rectangle but tapers slightly towards one side and blends in with the curved wall perfectly. The metal legs of this table are painted in the accent colours of the space. 

Concealed Pooja Unit

One of the highlights of this apartment is its storage. The exterior belies what lies inside for example, this printed cabinetry. Who would guess a mandir lying concealed behind these colourful doors?

The hidden cabinet-temple or pooja unit has traditional floral-inspired modern layered graphic art printed on the wooden panels of the console. This was collaboratively designed with LivinArt.
The hidden cabinet-temple or pooja unit has traditional floral-inspired modern layered graphic art printed on the wooden panels of the console. This was collaboratively designed with LivinArt.

Balcony cum Bar With Breathtaking Views

The balcony that runs along the curve of the living room is converted into an outdoor bar-cum-entertainment area overlooking the picturesque views that the property offers.  The bar comprises a concrete counter top whose front is clad with hand painted ceramic tiles mimicking the colours of the sea and sky making the space interesting both for an evening tea or night ambience.

This unique custom-made wooden bench in turquoise and the colourful swing by Retyrement Plan complete the relaxing zone in the balcony.
This unique custom-made wooden bench in turquoise and the colourful swing by Retyrement Plan complete the relaxing zone in the balcony. 

Walls Come to Life with Artwork

The team collaborated with various artists to present art in some unique ways in this project. For instance, the temple art feature along the long passage from the living room to the master bedroom with doors leading to the other rooms is a showstopper.

This custom artwork by Kalaakari Haath is an irony of sorts on the concept of urban living and using techniques like satire, humour and off scaling. It displays caricatures of the kids to add humour and personality to the space.    

Custom artwork in collaboration with Kalaakari Haath that is a satirical take on urban living
Custom artwork in collaboration with Kalaakari Haath that is a satirical take on urban living.

Kids Room With Thoughtful Storage

The boy’s room has a fresh colour palette of yellows, ochre, teal, light grey and Birch ply and is planned and designed keeping in mind the need for storage and still having enough space .The head-wall and study storage is well detailed with light coloured grids highlighted by Birch-ply handles.  

Muted Parent’s Bedroom

The parent’s room has a neutral earthy colour palette; the wardrobes are highlighted in leather balanced by the fluted leather headboard.

Master Bedroom

The colour palette for the master bedroom and master bathroom is bolder with pastel rich grey-blues and grays with jute and white sheers creating a relaxed spa-like feel as one enters.

Geometric motifs done in antique metal and English green leather bed set the theme of the master bedroom. These are complemented by texture paints and concrete elements.
Geometric motifs done in antique metal and English green leather bed set the theme of the master bedroom. These are complemented by texture paints and concrete elements.
A blue-green lounge seat by the window over a pebbled grey carpet is the spot to sink in and relax in this room. The chair is from Retyrement plan.

Product Sources

Furniture : Custom designed by Studio Osmosis Outdoor furniture: Retyrement plan, Kook Concepts Products : Mora taara, Bent chair Paints : Asian paints IDC  Furnishings : Merge Karpets, Krsna Mehta, Space Conception, Anek Designs, AtoZ. Art: Kalakaari Haath / LivinArt

Write A Comment