Sending
User Review
3.97 (31 votes)

Architecture is really about well-being. I think that people want to feel good in a space . On the one hand it’s about shelter, but it’s also about pleasure.   Zaha Hadid

This magnificent house spread over 5,600 sq.ft plot of land in Vadodara is home to Hemal Shah and his family. Designed and constructed by KN Associates, the cement-and-brick facade mansion soaring into the sky wraps around its surroundings with a familiar ease. Everything is grand about this home: literally and figuratively.

About the project:

Who lives hereMr. Hemal Shah and his family of five

LocationVadodara

Year built2017

Size9,066 sq.ft

Type: Bungalow with  six bedrooms, 9 bathrooms, an office space and a home theater room with elaborate open spaces

Designed byK.N. Associates

Image courtesyTejas Shah Photography

The architects say,

The Shah family gave us no specific brief. They trusted us to deliver a shelter that would also be a pleasure to live in, all that the family wanted was a simple and earthy home.

What they got instead was this incredible six-bedroom house spread over multiple levels dressed in traditional + contemporary styles flaunting some of the exquisite natural raw materials and stones the country has to offer.

Showstopper main door: a contemporary door decorated with intricate wooden carvings inspired from the exquisite heritage doors of Rajasthan.
Foyer area is designed in exposed brick work with a Buddha statue.  You can buy this Buddha painting on ArtCollective.

A sneak peek of the living room from the foyer.
The living room opens out onto a veranda-like balcony that extends towards the landscape.
Kitchen
Pooja room
View of the living and foyer from the arching stairway. The wooden staircase and the skylight above it creates a visual link between all floors, accentuating the verticality of the house, and provides the upper levels with a heightened sensation of open space.
Landing area on the first floor with a small seating area and a library. You can buy a similar navy rug here.
The family room on the first floor.
The classic Indian style seating room – baithak. The neutral color scheme allows the baithak, classic center table, rustic wooden furniture and modern dark wood paneling/louvers to shine. You will find this  gray rug here

Daughter’s bedroom
The other bedrooms
A bedroom opens up to this double height balcony that overlooks the porch with a brick pattern feature wall in the backdrop. Interesting human sculptures have been incorporated on these exposed walls and in other open spaces of the house.

Located in Vadodara city in a municipal layout, the site on which the house stands  measures 68’x82’. The shorter side faces the road along the western edge. Mr. Shah lives with his wife Nandini, two kids and his parents. 

There are two remarkable features of this home:

  • double height spaces
  • use of raw materials/perforated brick patterns.

With an unmistakable vertical identity at its core, the structure is supported by double height beams for common spaces like the courtyard and the porch, while private spaces like the gardens and veranda sport a lower ceiling.

The metal louvers that seem to complete the volume grid on the porch and on the balconies provide screening against glare and light showers, while still allowing natural ventilation.  Huge voids have been created inside the brick house to allow natural light and ventilation from every corner.   

The porch uses a detailed pattern of kota stone flooring. Use of natural materials like kota stone, wood, granite and exposed brick in Flemish bond adds an earthy touch. Every now and then, the brick jaalis have been designed to break the monotony of the regular course. 

Thanks to the height of the porch, the house is visible from a distance.

Product Sources

Lights: Prism Lightings, Customized lamps

Paints: Berger paints

Furnishings: Aavran

Sofas: Customized by K.N. Associates

Dining table: Customized by K.N. Associates

Flooring tiles: Classic marble

Rugs:  Dhurrie Store, Udaipur

Furniture in living/family room: Customized by K.N. Associates

 

 

Write A Comment