Sending
User Review
0 (0 votes)
Akruti - designed by Surat based interior design firm Studio 17
Akruti – designed by Surat based architecture & interior design firm Studio 17

Look around; you’ll find subtle traces or profound manifestations of your interests, personality, and choices in the way you live and design your home. This is true for everyone of us; and Mr. Hiteshbhai Gajera’s apartment is no different. Studio 17, a Surat-based interior design and architecture firm, gave the house’s design a beautiful contemporary twist drawing inspiration from the the family’s textile business : bandhej, in particular.

About the project:

Who lives here: Hiteshbhai Gajera and his family

Location: Celestial Dreams, Surat, Gujarat

Type: Residential apartment

Designed by: Studio 17, a Surat-based architecture & interior design firm

Design Team : Mayur Mangukiya, Ankit Sojitra, Dixit Narola, Radhika Savani, Uttam Chauhan, Dhruvik Panwala, Nency Sakariya, Arshit Khunt, Rahul Gajera

Area: 462.11 sq. m

Project Year : 2019

Photography : phxindia | Ira Gosalia

Videography : Dhrupad Shukla

The geometric patterns interspersed at different places in the house draw their references from motifs used in Bandhani.

The client, Mr. Hiteshbhai Gajera, hails from Jetpur. The house was built to suit his family’s preferences and requirements. The family runs a textile business in Jetpur, a popular city for Bandhani production in Gujarat.

Ankit says,

The outcome is a seamless co-existence of different materials like veneer, stone, wood and glass coming together to create this colorful canvas we call Akruti.

The design and colours are in harmony with the client’s beliefs; each room unfolding itself like a story of their lives.

Bandhej is a traditional method of resist-dyeing practiced in India since ancient times. The craft is quite productively popular in the states of Rajasthan and Gujarat. Bandhani of Jamnagar, Jetpur, Mandvi and Bhuj are famous for their intricate design and patterns.

Akruti Designed by Studio 17: Tour The Home Below

Foyer: the flooring has the same inlay pattern in brass  derived from Bandhani;, the circular plates represent the five elements of life - ????????? ????  are painted on MDF . This is the first thing that greets visitor. Design by Surat based architect Studio 17
Foyer: the flooring has the same inlay pattern in brass derived from Bandhani;, the circular plates represent the five elements of life – ????????? ???? are painted on MDF . This is the first thing that greets visitors.
Confined Pooja room design with arches.
Confined Pooja area with arches.
 A large canvas in the living room accommodates  hand painted leather, fabric and MDF frames extracting the forms from the design.
A large canvas in the living room accommodates hand painted leather, fabric and MDF frames extracting the forms from the design. The patterns used to fill the forms are taken from tribal paintings.
The art work compliments its high ceiling where as the furniture which is in metal and leather offers embellishment to the space.
The art work compliments its high ceiling where as the furniture which is in metal and leather offers embellishment to the space.
Wall cladding in the informal living area combines traditional elements with progressive designs based on simple geometric patterns.
Wall cladding in the informal living area combines traditional elements with progressive designs based on simple geometric patterns.
The focal point here is the illuminated ceiling. The height is tempered by these hanging tribal art paintings drawing its inspiration the from the fresco painting. When lit, they add a drama to the space.
The focal point here is the illuminated ceiling. The height is tempered by these hanging tribal art paintings drawing its inspiration the from the fresco painting. When lit, they add a drama to the space.
The seemingly floating rack  is made from stainless steel. It's sleek but strong. This place also introduces BPG glass. The breakfast counter is conveniently placed over the  island platform
The seemingly floating rack is made from stainless steel. It’s sleek but strong. This place also introduces BPG glass. The breakfast counter is conveniently placed over the island platform
The kids' bedroom aesthetics are such that it  will be appropriate even as the occupant grows up.
The kids’ bedroom aesthetics are such that it will be appropriate even as the occupant grows up.
Another view of the kids' bedroom in gray with pops of color.
Another view of the kids’ bedroom in gray with pops of color.
The mother’s room has clean, light tones  contrasted with a collage of traditional fabrics.
The mother’s room has clean, light tones contrasted with a collage of traditional fabrics.
The  Statuario Marble  flooring is provided to have an anti-skid surface
The Statuario Marble flooring is provided to have an anti-skid surface
The guest bedroom is a soothing space having shades of green color as it evokes harmony and freshness.
Guest bathroom: copper, oak wood and Statuario Marble takes the luxury quotient off this bathroom a notch higher
Guest bathroom: copper, oak wood and Statuario Marble takes the luxury quotient off this bathroom a notch higher.
The master bedroom walls are covered with Brass inlay in Brazilian stone.
The master bedroom walls are covered with Brass inlay in Brazilian stone.
 The staggered bed rests on a metal leg, one of its end extends into a bedside seating while the other flows onto the perpendicular screening to form a display ledge.
The staggered bed rests on a metal leg, one of its end extends into a bedside seating while the other flows onto the perpendicular screening to form a display ledge.

Layout of the house

The interior is open, light, modern, natural, old and new at the same time. Grids incorporated in the design are derived from characteristics of the building.

The foyer opens to the living room on the left with an enclosed pooja room ahead. To the left of the foyer is the kitchen and utility. In the line of sight from the kitchen are the dining and informal living area.

The master bedroom, walk-in closet and the bathroom runs the entire length along the left of the house. On the far end of the living and informal living lie the cluster of the other three bedroom – kids, mother and guest room.

Foyer with an Accent Wall Representing The Five Elements

On entering the house, the flooring of the vestibule has the inlay of the same pattern derived from Bandhani; in Brass, which welcomes the visitors with the circular plates in which the five elements of life – panchamahabhut tattva, are painted on MDF -is the first thing visible on the wall. All these things along with antique chairs, makes it the artistic corner of the house.

An Enclosed Pooja Room with Arches

A confined Pooja area is provided where in arches are used by studying temple architecture. It has been designed in a way that it has a green patch on its front; the small and secluded space creates a serene atmosphere for praying and meditating.

Living Room

The living room has a large canvas which accommodates hand painted leather, fabric and MDF frames extracting the forms from the design. The patterns used to fill the forms are taken from tribal paintings which are in earthy tones and arctic blue color is used for highlighting the composition, these compliments its high ceiling where as the furniture which is in metal and leather offers embellishment to the space.

Informal Living Area

Wall cladding in the informal area combines traditional elements with progressive designs based on simple geometric patterns; it’s a simple manipulation and combination of sharp, straight lines and curvilinear, gentle, shapes.

The informal area being placed in the centre of the house and the furniture pieces in leather, wood and some of it in fabric gives warm and comforting feel for the family get to-gathers. Also, advantage was taken of its high ceiling and addition of another purpose to the horizontal plane was achieved by introducing hanging Tribal art paintings which was an inspiration taken from fresco painting. These paintings also behaves as an artificial light source adding drama to the space.

Bedrooms

The mother’s room has clean, light tones contrasted with a collage of traditional fabrics.; it accentuates the design without overpowering it. Ample natural light highlights details like River finish on the Terrazo Stone which has been used as the bed back. The Statuario Marble flooring in the bathroom is provided to have an anti-skid surface.

The guest bedroom is decorated in shades of green as it evokes harmony and freshness. It has minimal and neat furniture placement. The guest bathroom has straight lines, simplicity of form and a basic of copper, oak wood and Statuario Marble giving it a rustic yet luxurious appeal.

The master bedroom walls are covered with Brass inlay in Brazilian stone. The staggered bed rests on a metal leg, one of its end extends into a bedside seating while the other flows onto the perpendicular screening to form a display ledge.

Project Resources

Art Work : Rogan Design, Studio Contourr

Landscape : That’s it Nursery, Nashik

Write A Comment