Sending
User Review
0 (0 votes)

Design Storie has renovated this space by combing two apartments in Mumbai to increase the spatial footprint for a family of five. Post-renovation, the apartments have seen not only an clever improvement in space utilization but also an upgrade to aesthetics, in-built appliances in the kitchen, and a theme that ties the house together.

About the project:

Who lives here:  a family of 5 members
Location:  Kandivali East, Mumbai
Year built:  2019
Size: 1270 sq ft

Type: an apartment with 4 bedrooms and 3 bathrooms
Designed by:  ‘Design Storie’ by Architect Janvi Mehta

Image courtesy: Photographix India

The apartment is a home to a family of five – parents, two daughters and the grandfather. With everyone having their different requirements and taste in design for their rooms, the design process and utilities had to be altered to match their respective needs.

Architect Janvi Mehta says,

It was a renovation project of two combined apartments. The brief was to make the house look spacious, elegant and maintenance friendly. Most of the windows face northwest direction with trees lined outside giving the entire house a view of greenery from the windows. Hence the windows along with seating marbles were to be retained as they were, except for increasing heights of windows in living room, to make the space larger.”

Janvi recounts some challenging aspects of the project saying,” the challenge was to select a new material that would complement the old one and still not going overboard while designing. Secondly, the entire house has to be made Vastu-compliant and although the design was heavily guided by it, the challenge was to incorporate our contemporary designs along with not overlooking Vastu.”

Layout

The entrance to the apartment is from the lift lobby with the living room of both the flats combined. The parents’ master bedroom is to the left while the kitchen and other two rooms are to the right.

Living Room + Dining

The spacious and sophisticated living room, combined by joining two living rooms is the welcome space for someone who enters through the main door giving them a view of larger windows with greenery outside. The living room is composed of natural light, shapes, textures, style and and neutral shades. These elements playing in harmony at different levels shape the perfect informal social space for any family gathering.

The classic versatile sage green colour which is defined by its grayish silvery undertone, puts an elegant twist on traditional greens, lending itself to a calming home vibe when paired with grey Carell marble. 

The flooring is great marble.
The stunning and bold black TV marble on the opposite wall is an artwork in itself and was selected to camouflage the black TV installed on it. The marble shelves on the side gives it an effect that they are carved out form marble chunk and emerging from the sides.
The two living rooms have been combined that gives it a spacious feel and also mirrors the layout. a large window seat of the both the flats lets in enough light into the living room.
The dining area occupies one part of the living room close kitchen.

Kitchen

The effective modular kitchen is the process of combining layout, surfaces, appliances and design details to form a cooking space which is easy to use and fun to cook and socialize in. A fresh material palette of minimal and neutral shades is used giving the kitchen a modern look.

The kitchen is fitted with inbuilt appliances. The modular accessories are from Blum.

Grandfather’s bedroom

The wall behind bed in grandfather’s room is painted Pantone’s Classic blue and matches with the room’s traditional décor with a temple of intricately carved wooden doors.

There is a niche in this bedroom for pooja room that was included as per vastu consultant’s guidance.

Master bedroom

Parents’ master uses modern characteristics like clean straight lines and shapes, lots of natural light, steel blue headboard, wooden flooring and simple floating study table emerging from the vertical storage block. The pair of retro globe pendant bedside lights suit well with modern look of the interior suspended against the mirror finish reflective surfaces, making the room look spacious.

The dressing area opposite the bed has a triptych mirror installed and a French vintage dressing console below. This multi-panel folding mirror is extremely impactful and creates an eye-catching focal point in the dressing room which is paired with pull-out accessory storage.

Kids’ Bedroom

Children’s room was designed to have a wall-folding bed to make the room versatile and multi-functional which acts as a perfect solution with rooms facing space crunch, a prototype of space saving furniture.

Resources:

Lights: Chandeliers from Irocha, other lights from Kala Puran Om

Paints: Asian paints

Furnishings: Curtains and blinds from Luxury homes, Beds linens, fabrics, cushion an dpillow covers from Villa Décor
Sofas:  G & C Casa

Dining table: G & C Casa

Flooring tiles: Classic Marble Company (CMC) : Floorings grey Carell marble Marble and black TV wall marble. Composite marble used in living rooms ledge and kitchen counter quartz and wall composite marble
Rugs: The Merge Projekt, Bandra

Kitchen: Hafele by Blum fittings

Rest of the furniture is made by carpenters on site as per design

Write A Comment