Summary

 

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

This plush home in Worli with a famous address has been designed by We Design Studio for a family of four. That it cannot be boxed into a certain style is what best describes this deceptively simple home. The flawlessly designed home will floor you for getting all the aspects that define a warm home: wooden charm, ample storage, flooding the dark corners with natural light, well lit, soothing furnishings, and most importantly comfort.

But, the sheer brilliance of this home is its not over-the-top design. The house is timeless; it doesn’t play second fiddle to trending colors, wallpapers, and lights. It’s one where you can home to and feel at home.

Defined by neutral colors, wooden furniture, and pastel furnishings, this home is like an essential handbook to Hygge. Can’t blame you if the location of the project rang a bell? Yes, it’s the same as where a certain cricketer’s residence is.

About the project:

Who lives here: Anusha Mahalingam & Ajay Candade
Location: Omkar 1973, Worli, Mumbai
Year built: 2019
Size: 2,700 sq.ft
Type: 3 bedroom apartment
Designed by: We Design Studio, Mumbai
Photograph courtesy for the images: Studio Kunal Bhatia
Budget: 10,000 INR/sqft

 An expansive living-dining space anchors the kitchen and utilities on one side to the three bedrooms on the other.
An expansive living-dining space anchors the kitchen and utilities on one side to the three bedrooms on the other.

Saahil says,

This project celebrates the Danish concept of ‘hygge’, the art of creating intimacy. It is not necessarily an aesthetic but at its core is a celebration of simplicity, warmth, contentment and well-being. In its essence, this apartment is a restrained interpretation of luxury. 

This project celebrates the Danish concept of ‘hygge’, the art of creating intimacy. It is not necessarily an aesthetic but at its core is a celebration of simplicity, warmth, contentment and well-being. In its essence, this apartment is a restrained interpretation of luxury. 

This apartment is home to a young family of four; a couple and their two young girls. The couple are management graduates from Harvard and Wharton and work for large finance MNCs. 

We loved the fact that we connected with the clients very easily. Besides, a conceptual discussion on design, there was very little interference from them. We had tremendous creative freedom on the project. 

The biggest challenge was to draw natural light into the heart of the apartment; the services and utility areas. The apartment has four apartments placed back to back on each floor. Hence, the utility areas do not receive any natural light. We overcame this with the use of fluted glass doors in every room. This allowed natural light to trickle into the bathrooms, kitchen and passage.

Living + Dining

An open plan encompasses the living and dining.

Pale grey limestone and recycled old Burma teak make for a rich colour palette, which is further accentuated by a soft lighting scheme.
Pale grey limestone and recycled old Burma teak make for a rich colour palette, which is further accentuated by a soft lighting scheme.
Storage is a recurring demand in most Mumbai homes. All the niches discreetly and cleverly make room for credenzas, chests all around the house instead of tacky cabinets.
Storage is a recurring demand in most Mumbai homes. All the niches discreetly and cleverly make room for credenzas, chests all around the house instead of tacky cabinets.
A large wooden storage cabinet serves as the partition between the living and dining area while another chest of drawers sits on the far end in the niche
A large wooden storage cabinet serves as the partition between the living and dining area while another chest of drawers sits on the far end in the niche.
The bedroom sandwiched between the other two rooms has been conceived as a flexible multi-use space. A movable glass door separates the living space from this room.
The bedroom sandwiched between the other two rooms has been conceived as a flexible multi-use space. A movable glass door separates the living space from this room.
The fluted glass infill used for all the doors of the apartment, allow natural light to seep into its depths.  The wall treatment is light and neutral to allow better reflection of light and illuminate even dark corners like this passageway between the rooms.
The fluted glass infill used for all the doors of the apartment, allow natural light to seep into its depths. The wall treatment is light and neutral to allow better reflection of light and illuminate even dark corners like this passageway between the rooms.
Bold, vibrant artworks on all the niches and the walls draws the eyes away from the otherwise neutral palette and storage.
Bold, vibrant artworks on all the niches and the walls draws the eyes away from the otherwise neutral palette and storage.

Bedrooms

The bedroom showcases floor to ceiling wardrobes in wood. The furnishing and artwork in this room has a  soft, feminine touch
The bedroom showcases floor to ceiling wardrobes in wood. The furnishing and artwork in this room has a soft, feminine touch
A set of sliding partitions allow for this room to be combined with the master bedroom when the clients do not have guests staying with them.
A set of sliding partitions allow for this room to be combined with the master bedroom when the clients do not have guests staying with them.
The dress section of the bedroom features a ribbed-n-paneled door.
The dress section of the bedroom features a ribbed-n-paneled door.
A wave of minimalism in stark contrast to the rest of the house takes over the girl's room . A bunk bed with storage doesn't seem overwhelming thanks to the pastel furnishings.
A wave of minimalism in stark contrast to the rest of the house takes over the girl’s room . A bunk bed with storage doesn’t seem overwhelming thanks to the pastel furnishings.

Kitchen

The kitchen again sports the same flooring as the rest of the house and the cabinets are in wood giving it a warm touch.
The kitchen again sports the same flooring as the rest of the house and the cabinets are in wood giving it a warm touch.

The studio believes that there lies an inherent sensuality in designing and building with restraint, order and control. We believe in exploring the underlying value of spatial principles in each of our projects; space is the protagonist. With an abiding interest in austerity and simplicity, the studio focuses its research on the fundamental problems of space, proportion, light and materials. 

A set of private elevators lead to a private lift lobby which in turn leads to a large living and dining area. The living-dining space anchors the kitchen and staff areas on one side to the three bedrooms on the other. The guestroom features moveable walls, allowing flexibility in function. The clean, bold planes that form the various spaces in the apartment make it feel contemporary and timeless.

Resources 

Lights: Oty, Flos, Foscarini

Paints: Asian Paints

Furnishings: Bharat Furnishings

Sofas: Bonaldo

Flooring tiles: Classic Marble Company

Rugs: Shyam Ahuja, Rug Republic

Write A Comment