Sending
User Review
4.36 (11 votes)

That deep rich cobalt blue in the dining room caught my fancy enough to explore the rest of this modest 1,120 sq.ft apartment in Ahmedabad. Designed for a small family of three by Ignitus Architectural Studio, this 3-BHK apartment makes up for the minimal spatial footprint through clever layout and design.

The family wanted a home that combines the simplicity of everyday living with luxury elements. Now, that pretty much sums up what most of us aspire in our homes!

About the project:

Who lives here: a couple and their son with parents often visiting

Location: Saheli Sanidhya Apartment Scheme, Ahmedabad, Gujarat 

Type: an apartment with 3 bedrooms and 3 bathrooms

Year built: January 2019

Size: 104 square meters (1120 square feet) 

Designed by: Chirag Panchal, Jignesh Vidja of Ignitus Architects

Budget: 20 to 30 Lakhs

Photographs: Photographix | Ira Gosalia 

Living + Dining

The living room is furnished in a parallel manner to make it introvert, it also maintains visual fluidity to the main door and the dining room, making it an excellent vantage point. 

Chirag says,” The most interesting area in the entire home is the dining space; it’s a gateway to all the bedrooms and serves as an organic meeting point for a family. To highlight its role, we used bold colour blocking techniques, eye-catching textures and spiffy patterns. 

A cobalt blue textured accent wall in the dining is bold in contrast to the muted living space. A cluster of three filament pendant bulbs gives it a subdued touch.  The dining table and  chairs with yellow tapestry are custom-made.
A cobalt blue textured accent wall in the dining is bold in contrast to the muted living space. A cluster of three filament pendant bulbs gives it a subdued touch. The dining table is custom-made while chairs with yellow tapestry are from Neminath Design.
A view of the dining from the open kitchen. The sleek contemporary kitchen cabinets sport metallic, glossy acrylic finish. The countertop is made of quartz. The handle-less cabinets with a glass-like back splash give it a modern edge, much in contrast with the dining in the backdrop.
A view of the dining from the open kitchen. The sleek contemporary kitchen cabinets sport metallic, glossy acrylic finish. The counter-top is made of quartz. The handle-less cabinets with a glass-like back splash give it a modern edge, much in contrast with the dining in the backdrop.

Bedrooms

The furnishings in the bedrooms are a good reminder of our rich handloom & textile legacy. It’s refreshing to see the indigoes, ochres, and the ikat print bed sheets and quilts. The furnishings for the home have been sourced from FabIndia & D’Decor.

The power of layering textiles clearly comes across in these otherwise minimalist bedrooms.

 Tip: if you think the interior design of your space is simple or you are tight on your budget, invest in such quality bed sheets and it will instantly uplift the look of your space. Works for owned and rental homes alike. 

The kid’s bedroom seen below is an assortment of low-height furniture, modeled on the principles of anthropometry. Study table is connected to the closet not making it a separate entity but as a whole and a hidden overhead light illuminates the desk. 

Kids’ bedroom is an assortment of low-height furniture.
The study table is connected to the closet and illuminated with an overhead light. This gives it a continuum look.

The master bedroom below is my personal favorite. That beau blue wall you see behind the bed is achieved by a process called punning that is fast gaining traction. It is a process of applying gypsum to unplastered walls, often interior ones, to achieve a superior and faster finish.

In this wall, grooves have been made in the punning to form abstract geometric patterns that is later finished with the paint. It has a colorful play of beau blue and shades of grey. 

The master bedroom in shades of beau blue and grey with punning for the accent wall.
The master bedroom in shades of beau blue and grey with punning for the accent wall.

The guest bedroom is bathed in earthy, organic shades, giving it a warm and welcoming feel. An imposing, tufted headboard serves as the paramount of the room, while a complementary window shade echoes its peanut palette. 

Guest bedroom in earthy, organic shades.

Layout Changes

To accommodate three bedrooms and a pooja room in a 1,180 in way that it doesn’t look cluttered is no mean task.

Chirag says, “The layout of the apartment is very eccentric; all the spaces come together to the dining area and has a fluid plan with very diminutive partitions. The space flows naturally from the living room to dining and beyond.  

The original layout of the house had a pooja room opening in the living room. The privacy of the puja room and the floor space of living area was smartly increased by changing the direction of wall. 

The wall of the bedroom behind dining space was breaching the visual frame and therefore was designed into one entity, the doors of which were flushed in the design to create illusion.

The kitchen had very limited space so it was opened up to the living and dining instead of confining it within walls.  

Finishes:

Flooring – vitrified tiles 

Walls – paint 

Kitchen platform – Quartz by AGL (Asian Granito Ltd.) 

Most of the furniture is made with veneer and melamine polish on it. Some of the furniture is furnished with PU, few kitchen cabinets and one of the bedroom wardrobes are made of glass profile. 

Product Sources:

Sofa & Dining Chair: Neminath Design – The House of Furniture 

Profile Shutter & Glass Work: Nisha Glass 

Curtains & Cushions:  Basera Furnishing 

Art & Artefects:  079 Design Store, Fab India, Westside 

Bedroom furnishings:  Fab India, D’ Décor 

1 Comment

Write A Comment