It’s been over two years since I split a post into two parts because covering it in one wouldn’t do justice. Tulsi Shyam, designed by Ace Associates in Nadiad for a small family of 4 in one such jaw-dropping house. No adjective was appropriate to describe its WOW factor that beautifully blends privacy, aesthetics, stealth, and vastu.

Whenever a house is built to conform to vastu principles, it either loses it aesthetics or functionality for the awkward positioning of how the individual spaces flow into one another. In this house, neither happens and they all flow naturally. I expect you to go back and forth this post and the next a few times to admire, be in awe and envy it all.

About the project:

  • Who lives here: Mr. Nimesh  and his family
  • Location: Nadiad 
  • Plot Area: 4548 Sq. Ft. 
  • Built Up Area: 5269 Sq. Ft. 
  • Type: House comprising 4 bedrooms and 4 bathrooms
  • Photograph courtesy for the images: Inclined Studio 
  • Budget: 2.2 Cr. to 2.5 Cr. 

The main door  opens up into the foyer which overlooks the living room adjoining to it and showcases glimpsing of the central atrium and dining through the Jali style partition.
The main door opens up into the foyer which overlooks the living room adjoining to it and showcases glimpsing of the central atrium and dining through the Jali style partition. 
A closer look at the jaali style partition in the foyer.
A clear view of the garden from the living room with the grill not blocking the view.
A clear view of the garden from the living room with the grill not blocking the view.
Living room:  The MS sliders act as both a screening against sunlight and safety grill. When not required they can be slided into the wall for a clear view of garden from the living area.
Living room: The MS sliders act as both a screening against sunlight and safety grill. When not required they can be slided into the wall for a clear view of garden from the living area.  
A view of how the jali in the foyer lends privacy to the dining room. Vastu for house: the position of the rooms follow the psatial rules.
A view of how the jali in the foyer lends privacy to the dining room.
Vastu principles used in house. The dining space has a view of the atrium, living and the kitchen.
The dining space has a view of the atrium, living and the kitchen.
A compact pooja room with storage and beautifully engraved gilded shloka against a wooden back panel.
A compact pooja room with storage and beautifully engraved gilded shloka against a wooden back panel.
All all-white kitchen.
All all-white kitchen.
A minimal beige and brown master bedroom on the ground floor for the parents.
A minimal beige and brown master bedroom on the ground floor for the parents.

Tulsi Shyam is home to Mr. Nimesh, his wife and two sons aged 14 years and 9 years respectively.

The architect says the brief from the client was concise leaving no room for anbiguity.

  • Open type planning concept 
  • Contemporary 
  • Lots of natural light 
  • Interactive spaces 

Now, aren’t those the guidelines or blueprint of a well-designed home?

Vastu For House

The house was built in compliance to the vaastu principles in which the central space is to be kept open and it was one of the important aspects followed here.  This led to formation of central atrium within the home consisting of staircase. Further the placement of the functions was also according to Vastu Shastra.  

The grand living space was opening up towards west, looking onto the garden which is also located in the west due to contextual reasons. The architect says, “

We came up with a design solution to use a screen to barricade against the harsh sunight but still bring in ample light. It also acts as a security element for when the clients are travelling.  

The ground floor comprises living, dining, kitchen and a master bedroom. Entering the house from West road leads you to the semi-covered parking and further wide steps lead you to the foyer from the otta. 

Public Zones: Living + Dining + Kitchen

The Living: The living room is a spacious one both in aspects of area & volume with large opening in west Direction that spills out to the garden. To prevent the harsh sunlight from the west direction, MS sliders are provided that act as both a screening against sunlight and safety grill. When not required they can be slid into the wall for a clear view of garden from the living area.  

Dining: The dining space is connected to the kitchen, central atrium as well as visually connection to the living space.  

The Atrium & Staircase: The central double-height space is formed according to the vastu shastra also such that it provides visual connectivity between both the levels.  

The staircase provided in the atrium has a skylight provided in the ceiling which floods it with natural light during the day. 

The Ground Floor Master Bedroom -#1 : This master bedroom is meant for parents and it comprises a otta (a narrow raised plinth with steps) that opens up in the garden and themed in mute tones of beige and brown with minimal elements.  

My takeaways. I hope you did not miss these awesome features:

  • The shutters in the living room that not block the harsh evening sun but also lend it privacy.
  • Shloka engraving in the pooja room.
  • The sculpture below the stairway.
  • The brick facade.
  • The ribbed main door and the foyer design.

Stay tuned for part two of the post.

Summary

 

 

Sending
User Review
4.5 (2 votes)

Write A Comment